Over weerhuisje.eu

Wat doen wij?

Als ICT'er altijd bezig met hard en software en sinds het einde van Windows XP enkel en alleen onder Linux in al zijn varianten. Op ons oudste domein Colani.nl & en Ambernet.nl kunt u zien waar we hoofdzakelijk aan werken.

Daar is ook onze passie voor geautomatiseerde weerstations vandaan gekomen, het verzamelen van data en deze zo goed mogelijk presenteren via een website is en blijft toch een ICT dingetje.

Op internet zijn vele andere weerstations te vinden, ook in onze regio. Kijk ook eens bij die andere stations, wij zien deze absoluut niet als concurrenten, maar vormen juist een aanvulling om u een goed beeld te geven van de weersgesteldheid!

Wij maken ook gebruik van de gegevens van andere weerstations en diensten, hierdoor zijn de voorspellingen beter te maken en heeft u als bezoeker meer landelijke data tot uw beschikking. Deze gegevens mogen wij met hun toestemming aan u doorgeven. Het totaal geeft u een goed beeld van de weersverwachting.

Klopt het allemaal wel een beetje?

Een terechte vraag, daarom hieronder wat meer informatie over ons weerstation.

Wij maken voor deze website gebruik van meerdere zelfbouw weerstations, alle op basis van de Raspberry Pi en een aantal draadloze RF433 sensoren van La Crosse en wat andere merken. De RF 433 signalen worden via een RFXCOM RFXtrx USB 43392MHz opgevangen en doorgegeven aan Domotics, de domotica software die we gebruiken, deze plaatst de weergegevens elke 5 minuten op onze website.

Iedere 5 minuten wordt de situatie van het actuele moment getoond, zoals de windsnelheid- en richting, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, UV en we zijn bezig met fijnstofmeting. Deze gegevens zijn behoorlijk nauwkeurig. Gelijktijdig wordt de weersverwachting voor de komende 24 uur getoond. Ook deze verwachting is behoorlijk nauwkeurig, maar kan natuurlijk nooit wedijveren met een professionele weerdienst.

Vooruitzichten en voorspellingen

Om een goede weersverwachting te maken wordt door professionele weerdiensten de gegevens van een groot aantal weerstations verzameld, die verspreid over een groot gebied de actuele weergegevens aan die weerdienst doorgeven. Op basis van deze gegevens, inclusief de beelden die men via satellieten verkrijgt, wordt uiteindelijk de verwachting gemaakt. Dat zoiets niet eenvoudig is, heeft u zelf vast wel eens gemerkt. Ook de verwachting van deze diensten komt niet altijd uit.

Toch kan met een redelijke zekerheid de verwachting ook door één enkel weerstation, zoals het onze, worden bepaald. Het is echter goed om te weten dat het weerstation Geertruidenberg nooit met 100 procent zekerheid het weer kan voorspellen. Daarom spreken wij (en ook de professionele weerdiensten) ook altijd van een weersverwachting.

Daarom is het van belang om altijd meer bronnen te raadplegen indien u een belangrijk evenement wil organiseren waarbij het weer een belangrijke rol speelt.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK