Cirrus

Cirrus - Het derde wolkengeslacht

Meestal komt deze bewolking opzetten aan de zomerhemel. Als fijne sluiers, in allerlei vormen, staan ze soms urenlang in de lucht en veranderen slechts weinig van positie. Vaak trekken ze met hoge snelheid aan de hemel voorbij. De naam Cirrus komt uit het Latijn en betekent zoveel als veer of haarlok.

Weerhuisje.eu - Cirrus - Cirrus - Het derde wolkengeslacht - Cirrus uit Zuidwestelijke richting Weerhuisje.eu - Cirrus - Cirrus - Het derde wolkengeslacht - Cirrus uit oostelijke richting

Cirrus uit Zuidwestelijke richting.                                                                                       Cirrus uit oostelijke richting.

Hoogte: 8000 - 12000 meter.

Ontstaan: In deze hoge luchtlagen heersen temperaturen van -20° Celsius tot -50° Celsius.Cirruswolken bestaan daarom uit kleine ijskristallen en zijn langgerekte, fijnvertakte dragen (zie foto links), of hebben een pluimvormig uiterlijk met lange omlaag gerichte valstrepen. Cirren kunnen ook gevormd zijn als haken. Doordat deze ijswolken vrij hoog staan, lijken ze voor de waarnemer stil te staan of zich bijna niet te bewegen. Schijn bedriegt echter want cirruswolken hebben van alle wolken de hoogste snelheid. De snelheid kan oplopen tot ruim 100 km per uur.

Betekenis voor het weer

  • Als bij dalende luchtdruk en stijgende luchtvochtigheid cirrus vanuit zuidwestelijke- tot noordwestelijke richting komt opzetten en daarbij langzamerhand dichter wordt, is in de volgende 48 uur een weersverslechtering te verwachten.
  • Als cirrus tijdens een situatie met mooi weer onregelmatig over de hemel is verspreid, is dat geen aanleiding tot een snelle weersverandering.
  • Als cirrus vanuit het oosten komt opzetten en vrijwel niet beweegt of aan oplossing onderhevig is, treedt een weersverbetering in (zie hoger foto rechts).
  • Juist voor bergbeklimmers is de observatie van cirruswolken een geschikt hulpmiddel om een weersverslechtering vroegtijdig te onderkennen.

Verloop bij een weersomslag

  1. Cirruswolken komen opzetten uit een richting tussen zuidwest en noordwest. Ze zien eruit als pijlen met weerhaken of als komma's.
  2. Ze breiden zich geleidelijk over een groter deel van de hemel uit.
  3. Vanuit de richting waaruit de cirrus komt, volgt sluierbewolking die geleidelijk dikker wordt.
  4. Stapelwolken op veel geringere hoogte worden kleiner of verdwijnen.
  5. Het horizontale zicht wordt beter.

WEERHUISKE.nl

Onze 1e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Tegenwoordig ziet u op deze website de weergegevens van weerdiensten zoals Weeronline en Buienrader.

KLIK

WSGB.nl

Onze 2e website om onze weerdata en gevens te presenteren, online sinds 2012. Hier presenteren wij puur onze eigen gegevens en de weersverwachting.

KLIK voor de mirror KLIK

Colandino.nl

Op deze website tonen we de hardware van ons weerstation en geven we ook uitgebeide omschrijvingen en reviews over gebruikte hardware. Onder andere Raspberry Pi, Arduino, Linux, Zelfbouw enz..

KLIK